Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

8 decembrie 2009, 13:00

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către doamna VRABIE VALENTINA, Judecător la Curtea de Apel Galați, a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal.

Agenția a fost sesizată, în conformitate cu prevederile legale, cu privire la posibila încălcare de către doamna VRABIE VALENTINA, în calitate de Judecător la Curtea de Apel Galați, a regimului juridic al declarării averilor și intereselor, incompatibilităților și conflictului de interese.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, doamna VRABIE VALENTINA fiind informată despre declanşarea procedurii de verificare, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistată sau reprezentată de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma verificărilor, s-a constatat faptul că datele înscrise în declarațiile de avere de către doamna VRABIE VALENTINA sunt incomplete și inexacte, după cum urmează:

- în declarația de avere depusă în anul 2006:

• nu a menționat un credit ipotecar, în cuantum de 17.000 Euro;

• la rubrica „Bunuri mobile înstrăinate” nu a menționat un microbuz marca Mercedes Benz, înstrăinat în anul 2005;

• la rubrica „Conturi și depozite bancare... dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește 5.000 Euro” nu a fost menționat contul curent, în sumă de 20.560 Euro, deținut de către domnul VRABIE OVIDIU, soțul doamnei VRABIE VALENTINA.

- în declarația de avere depusă în anul 2006:

• la rubrica „Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5000 Euro” nu a menționat împrumutul acordat firmei S.C. Ave Trans S.R.L., în cuantum de 160.000 lei.

Având în vedere faptul că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către doamna VRABIE VALENTINA a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 8 decembrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024