Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța

2 decembrie 2009, 16:50

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, Primar al Municipiului Constanța, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal.

Agenţia s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu dispoziţiile art. 4, alin. (2) din Legea 144/2007, republicată, în urma publicării pe site-ul `www.hotnews.ro` din data de 30.07.2009, respectiv 13.08.2009, precum și în ziarul “CURENTUL” din data de 24.08.2009, a articolelor “Cum a plătit Radu Mazăre 800 de mii de Euro bani publici către televiziunea partenerilor de afaceri ca să cumpere știri și imagine pozitivă”, “Cinci contracte de publicitate acordate de Primăria Constanţa unor parteneri de afaceri ai lui Radu Mazăre. Ştiri live şi emisiuni pozitive de 1.8 milioane de Euro“, “Primarul Radu Mazăre cercetat de ANI pentru că a dat bani omului de afaceri Radu Mazăre”. Potrivit acestor materiale de presă, domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, în calitate de Primar al Municipiului Constanța ar fi încălcat dispoziţiile legale referitoare la conflictul de interese.

Domnul MAZĂRE RADU ŞTEFAN deţine, începând cu anul 2000, funcţia de autoritate publică de Primar al Municipiului Constanţa, în prezent aflându-se în exercitarea celui de al treilea mandat consecutiv. În exercitarea legală a mandatului de primar, în conformitate cu prevederile art. 66, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 a Administraţiei Publice Locale, conduce şi controlează Administraţia Publică Locală şi aparatul propriu de specialitate al autorităţilor publice locale ale Municipiului Constanţa.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN fiind informat în data de 18.08.2009 și 18.09.2009 despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

Având în vedere cele de mai sus, la data de 24.08.2009, domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN a făcut uz de drepturile sale de a fi reprezentat de avocat, apărătorul ales al acestuia luând la cunoștință actele și lucrările existente la dosarul cauzei.

De asemenea, la data de 12.11.2009, domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, asistat de către apărătorul ales al acestuia, s-a prezentat la sediul A.N.I. și a pus la dispoziția inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media. Contractele au fost încheiate de către Municipiul Constanța, în calitate de „Achizitor”, prin reprezentantul legal MAZĂRE RADU ŞTEFAN, și S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Constanța, în calitate de „Prestator”, reprezentată de către domnul STRUTINSKY SORIN, două având ca obiect executarea de servicii de „publicitate prin radio” pe o perioadă de căte un 1 an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisă, pe o perioadă de 4 ani, valoarea totală a acestor contracte fiind în cuantum de 4.065.367,60 lei.

În urma verificărilor efectuate, au rezultat următoarele:

- Municipiul Constanța, prin reprezentatul legal domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 lei (fără T.V.A.) pentru „intermedierea executării serviciilor de publicitate TV”, pe o perioadă de 4 ani, cu S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L., reprezentată de domnul DAN DUMITRU BULEANDRA;

- pentru interemedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 a fost alocată suma de 672.269 lei (fără T.V.A.), „cu posibilitatea suplimentării în funcție de alocațiile bugetare disponibile”;

- domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN a deținut, până la data de 20.03.2002, calitatea de asociat în cadrul S.C. TELEGRAF ADVERTISING S.R.L., alături de alți asociați, printre care și domnul STRUTINSKY SORIN GABRIEL. La data de 20.03.2002, domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN a cesionat acțiunile deținute în cadrul acestei societăți. În cadrul S.C. TELEGRAF ADVERTISING S.R.L, domnul STRUTINSKY SORIN GABRIEL deține, pe lângă calitatea de asociat, și funcția de administrator;

- unul dintre administratorii S.C. SOTI CABLE NEPTUN S.R.L. este domnul STRUTINSKY SORIN GABRIEL, iar, printre asociați, se regăsește și S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L.;

- domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN împreună cu domnul STRUTINSKY SORIN GABRIEL sunt asociați la următoarele societăți comerciale: CONPRESS ADVERTISING S.R.L., CONPRESS HOLDING S.R.L., IDEEA CONTRAST S.R.L., SIGMA TRADING S.A., CONPRESS GROUP S.R.L.

În conformitate cu prevederile art. 2531, Cod Penal, “fapta funcționarului public (în sensul art. 147, Cod Penal) care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.

Astfel, Agenția a constatat faptul că domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat fapte de comerț, în sensul codului comercial, cu aceiași parteneri de afaceri, foști sau actuali asociați. Pe cale de consecință, între asociați s-a realizat o legătura comercială prin efectuarea de acte de comerţ, contractul de societate fiind prin el însuşi manifestarea de voinţă prin care asociaţii constituie prin aporturi individuale un fond comun destinat unor activităţi lucrative, desfăşurate împreună, prin îndeplinirea de acte de comerţ, în scopul de a împărţi foloasele realizate.

Aspectele enumerate mai sus constituie indicii temeinice privind săvârșirea de către domnul MAZĂRE RADU ȘTEFAN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531, Cod Penal.

“În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie, conform prevederilor legale. Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări”.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 noiembrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024