Comunicat privind vizita oficială a Comisiei de Integritate din Republica Irak

2 decembrie 2009, 16:26

În perioada 23 – 26 noiembrie 2009, a avut loc vizita în România a delegației Comisiei de Integritate a Republicii Irak. Delegația a fost condusă de Președintele acestei instituții, domnul judecător RAHEM HASEN JREW AL-IGEELI și a mai avut în componența sa, pe lângă personalul auxiliar, un reprezentant al mediului organizațiilor non-guvernamentale din Irak.

Având în vedere faptul că A.N.I. este o instituție cu competențe similare Comisiei de Integritate, principalul organism din Irak cu atribuții în lupta împotriva corupției, membrii delegației au efectuat o vizită de lucru la Agenția Națională de Integritate cu scopul de a se familiariza cu practicile instituționale din România referitoare la verificarea averilor, conflictelor de interese și a incompatibilităților, precum și cu eforturile de combatere și prevenire a fenomenului de corupție.

Delegația a fost primită de către domnul Alexandru Cătălin MACOVEI, Președintele A.N.I. și Horia GEORGESCU, Secretar General. În cadrul întrevederii, au fost discutate aspecte privind intensificarea relațiilor de colaborare în materie de schimb de experiență și bune practici între cele două instituții.

Ulterior primirii oficiale de către conducerea Agenției, membrii delegației irakiene au participat la o serie de întâlniri de lucru cu inspectorii de integritate ce au vizat discuţii pe marginea aspectelor privind organizarea și funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi rezultatele înregistrate de instituție în contextul luptei împotriva corupției.

Înființată în 2004, Comisia de Integritate (http://nazaha.iq/) este o instituție autonomă, care se bucură de independență operațională, ce are misiunea de a preveni şi investiga corupţia, respectiv de a promova principiile transparenţei şi statului de drept în Irak. Instituția este condusă de un Președinte, cu grad de ministru, numit de către Primul-ministru și ales prin vot de către Parlamentul Irakian. Personalul specializat al Comisiei de Integritate investigheză actele de corupție aduse în atenție, fie prin sesizări ale persoanelor fizice, prin telefon, sau poștă electronică, fie prin autosesizări. Comisia verifică declarațiile de avere depuse de către înalții oficiali ai statului: membrii Executivului, membrii corpului legislativ, judecători etc. Declarațiile cuprind sursele veniturilor obținute, datorii, bunuri mobile și imobile etc.

Constituită în șapte directorate principale, Comisia cooperează cu Inspectoratul General și Curtea Supremă de Audit din Irak.

Vizita Delegaţiei Comisiei de Integritate a Republicii Iraq Vizita Delegaţiei Comisiei de Integritate a Republicii Iraq
Vizita Delegaţiei Comisiei de Integritate a Republicii Iraq Vizita Delegaţiei Comisiei de Integritate a Republicii Iraq
Vizita Delegaţiei Comisiei de Integritate a Republicii Iraq  Vizita Delegaţiei Comisiei de Integritate a Republicii Iraq

 

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 noiembrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024