Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Tîrgu-Mureş

2 decembrie 2009, 16:19

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Tîrgu-Mureş, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul MARIAN ONORIU-LIVIU, Rector al Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531, alin. 1 din Codul Penal.

Agenția Naţională de Integritate a fost sesizată la data de 27.04.2009 cu privire la existenţa unui conflict de interese în activitatea desfăşurată de domnul prof. univ. dr. ing MARIAN ONORIU-LIVIU, Rector al Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul MARIAN ONORIU-LIVIU fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a conflictelor de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma verificărilor, s-a constatat faptul că domnul MARIAN ONORIU-LIVIU a deţinut calitatea de acţionar la Performant Manager S.A. până la data de 17.05.2009, dată la care a fost radiată societatea, calitatea de asociat cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 15.0820%, precum şi calitatea de administrator la S.C.Transilvania Mix Trade S.R.L. şi calitatea de asociat cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50,00% la S.C. LJM Consulting S.R.L., unde calitatea de administrator este deţinută de doamna MARIAN MARIANA, soţia domnului MARIAN ONORIU-LIVIU.

La solicitarea adresată Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş privind contractele comerciale încheiate cu diferite societăţi comerciale, prin adresa de răspuns primită la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate în data de 18.08.2009, a fost transmis contractul de furnizare de produse ce reglementează achiziţionarea de către Universitatea „Petru Maior”, reprezentată prin Rector prof. dr. ing. MARIAN ONORIU LIVIU a unor echipamente de la S.C Transilvania Mix Trade S.R.L., reprezentată prin Directorul executiv MARIAN Mariana, soţia domnului  MARIAN ONORIU-LIVIU, pentru suma de 42.160,88 lei.

Din verificarea documentelor primite, a rezultat conflictul de interese în care s-a aflat domnul MARIAN ONORIU-LIVIU, Rector al Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş, în cazul contractului privind achiziţionarea unor echipamente, după cum reiese din coroborarea datelor înscrise în documentele analizate.

În cazul efectuării acestei operațiuni, domnul MARIAN ONORIU-LIVIU, Rector al Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş, a încălcat dispozițiile legale privind conflictul de interese, deoarece, la data semnării contractului menţionat mai sus, detinea şi calitatea de asociat al societăţii furnizoare, societate reprezentată de Directorul executiv MARIAN Mariana, soţia persoanei verificate.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie, conform prevederilor legale. Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări".

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 19 noiembrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024