Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

27 octombrie 2009, 11:07

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a constatat faptul că domnul TIGHICI ADRIAN se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine atât funcția de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Vaslui, cât și pe cea de acționar semnificativ la societatea comercială GAZ EST S.A. Vaslui, înființată de Consiliul Local Vaslui.

În conformitate cu prevederile legale, Agenţia a fost sesizată de către Centrul de Resurse Juridice, cu privire la posibila încălcare de către domnul TIGHICI ADRIAN a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

În urma analizării datelor înscrise în declarațiile de avere și de interese, completate și depuse de către acesta, precum și a informațiilor puse la dispoziție de către instituțiile competente, s-au constatat următoarele:

- domnul TIGHICI ADRIAN deține 100% din acțiunile S.C. PROGAZ Instalații S.R.L.;

- S.C. PROGAZ Instalații deține 29,59% din acțiunile S.C. Gaz Est S.A. Vaslui, societate comercială înființată de Consiliul Local Vaslui;

- prin actul constitutiv al S.C. GAZ EST S.A., aprobat prin Hotărârea nr. 28/24.04.2002 a Consiliului Local Vaslui, se prevede faptul că domnul TIGHICI ADRIAN este reprezentant al S.C. PROGAZ Instalații S.R.L. (unde este asociat unic) în adunarea generală a acționarilor S.C. GAZ EST S.A. Vaslui.

Conform dispoziţiilor art. 89, alin. (1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „Calitatea de ales local este incompatibilă și cu calitatea de acționar semnificativ la o societate comercială înființată de consiliul local, respectiv de consiliul judetean”. De asemenea, potrivit art. 89, alin. (3) din același act normativ, „prin acționar semnificativ se înțelege persoana care exercită drepturi aferente unor acțiuni care, cumulate, reprezintă cel puțin 10% din capitalul social sau îi conferă cel puțin 10% din totalul drepturilor de vot îan adunarea generala”.

Conform art. 91, alin. (1) din Legea nr.161/2003, „Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului de consilier, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o fucţie incompatibilă cu cea de ales local”. De asemenea, „alesul local poate renunţa la la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie”.

Potrivit art. 91, alin. (4) din același act normativ: „în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut (15 zile), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 27 octombrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024