Comunicat - conflict de interese administrativ - SCURTU IOAN, Șef al Serviciului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Comunei Parva

10 decembrie 2014, 15:00

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui SCURTU IOAN, Șef al Serviciului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Comunei Parva, Județul Bistrița-Năsăud, întrucât interesele sale patrimoniale au influențat deciziile pe care acesta le-a luat în exercitarea funcţiei publice.

În calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de achiziție publică – execuție de lucrări pentru Proiectul ”Drumuri forestiere în comuna Parva”, persoana evaluată a participat, la data de 03 mai 2012, la ședința de deschidere a ofertelor, ședință în cadrul căreia a fost prezent și reprezentantul societății comerciale al cărei asociat și administrator este unchiul său.

 

                Ulterior acestei ședințe, la data de 06 iulie 2012, a fost încheiat un contract de lucrări între Primăria Comunei Parva și societatea comercială al cărei asociat și administrator este unchiul persoanei evaluate, pe o perioadă de 38 luni de la data semnării, în valoare de 5.961.231 Lei, plus T.V.A. de 1.430.695 Lei.                                                                                                                                  

 

                Menționăm faptul că, la data de 03 mai 2012, înainte de începerea ședinței de deschidere a ofertelor, SCURTU IOAN a semnat o declarație de confidențialitate și imparțialitate, în calitate de membru al comisiei de evaluare, în care, sub sancțiunea falsului în declarații, a declarat pe propria răspundere următoarele: „nu am calitatea de soț / soție, rudă sau afin, până la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administrație / organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanți / candidați; nu am niciun interes de natură să afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor”.

 

La aceeași dată, după ce a participat la sedința de deschidere a ofertelor, persoana evaluată a depus o cerere la Primăria Comunei Parva prin care solicită schimbarea sa din comisia de evaluare a ofertelor întrucât este rudă de gradul al III-lea cu administratorul societății declarată câștigătoare.

 

                Astfel, SCURTU IOAN a încălcat atât dispozițiile art. 69, lit. b) și c) și 69^1 din O.U.G. nr. 34/2006, potrivit cărora „Nu au dreptul să fie implicați în procesul de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor următoarele persoane: soț / soție rudă sau afin, până la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administrație / organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanți / candidați; persoane despre care se constată că pot avea un interes de natură să le afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare / evaluare a candidaturilor ofertelor. Ofertantul / Candidatul / Ofertantul asociat / Subcontractantul / Terţul susţinător care are drept membri în cadrul consiliului de administraţie / organ de conducere ori de supervizare şi / sau are acţionari ori asociaţi persoane care sunt […] rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv […] cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante, este exclus din procedura de atribuire”, cât și dispozițiile art. 1, lit a) și b) din Ordinul nr. 170/2012 privind interpretarea art. 69^1 din O.U.G. nr. 34/2006, potrivit cărora „Situaţiile de natură să determine apariţia conflictului de interese, în sensul art. 69^1 […] sunt următoarele: membri ai consiliului de administraţie / organului de conducere sau de supervizare a ofertantului / candidatului / ofertantului asociat / subcontractantului / terţului susţinător sunt […] rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane care deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante; acţionarii sau asociaţii ofertantului / candidatului / ofertantului asociat / subcontractantului / terţului susţinător sunt […] rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante”.

 

SCURTU IOAN a fost încadrat cu contract individual de muncă pe postul de Șef al Serviciului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Comunei Parva la data de 15 noiembrie 2011. Ulterior, conform dispoziției primarului, la data de 01 decembrie 2013, persoana evaluată a fost reîncadrată cu contract individual de muncă pe postul de consilier în cadrul Serviciului Situații de Urgență.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. SCURTU IOAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 „Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 10 decembrie 2014
Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024